top of page

Шокуюча правда про DJI Mini 2: Відверте інтерв'ю з інженером Quadro Service!

— Привіт! Дякую, що згодився взяти участь у інтерв'ю. Розкажи про себе. Чим ти займаєшся у Quadro Service?


Мене звуть Олександр, мені 34, і я ремонтую дрони класу "Consumer". Як ні дивно, за освітою я не інженер, закінчив КНУТКіТ Карпенка-Карого. У Quadro Service мене навчили ремонтувати з нуля. Чесно кажучи, я радий цьому, адже навіть не підозрював, наскільки світ інженерії може бути цікавим. Ось вже майже пів року я захоплююсь своєю роботою та набираюсь досвіду "як голодний". Працюю переважно з серією Mavic, особливо часто до мене потрапляє DJI Mavic 3. Це й не дивно, адже це зараз найпоширеніша модель серед класу "Consumer".


— Чи потрапляють до тебе у ремонт квадрокоптери інших моделей?


Так, вся лінійка: DJI Mini 2/Mini 3, DJI Mavic Air2/Air2S, і, звісно, вся серія DJI Mavic 3 (Mavic 3, Mavic 3 Classic, Mavic 3 Pro, Mavic 3 Enterprise, Mavic 3T). Значно рідше зараз зустрічаються DJI Mavic 2 Pro/Zoom.


ремонт мавік 3, ремонт мавік 3т, dji mavic 3 ремонт

— Сьогодні ми хотіли б поговорити про модель DJI Mini 2. Звісно, якщо ти не проти. Які, на твою думку, головні переваги DJI Mini 2 порівняно з іншими дронами класу "Consumer"?


Для мене у DJI Mini 2 є дві безперечні переваги - це компактність та зручне розташування "нутрощів", що дозволяє не витрачати багато часу на ремонт. На жаль, не мав змоги далеко літати на ньому, враховуючи заборону на польоти під час воєнного стану, але від більш досвідчених колег чув, що їм вдалося летіти на ньому на 5 км. Стосовно компактності - користувачу з ним дійсно легко, він з усіма аксесуарами займає менше місця, ніж PlayStation 5. А без пульта його можна взагалі класти в кишеню куртки. Ну і камера у нього достойна. Зйомка зі швидкістю 100 Мбіт/с у форматі 4K для дрона вагою 249 г дуже і дуже не погано.


— Чим відрізняється модель DJI Mini 2 від попередньої DJI Mavic Mini або більш нової DJI Mini 3, і які зміни з’явились у процесі ремонту?


Мені саме DJI Mavic Mini не доводилось ремонтувати, тому не можу порівнювати, але на відміну від DJI Mini 3 у DJI Mini 2 всі плати незалежні одна від одної, тобто не потрібно знімати одну, щоб дістатися до іншої. Це скорочує час ремонту. DJI Mavic Mini - доволі стара модель, як для коптера: вже застаріла модель зв'язку з пультом (Wi-Fi), відсутність зуму, якість зображення 2,7K. Такі характеристики вважаються низькими для потреб військових, а так як ми зараз ремонтуємо виключно для них, то, думаю, через низький попит він мені і не попався.


— Яка найбільш поширена проблема або недолік, з яким зазвичай звертаються власники DJI Mini 2 до сервісного центру?


ремонт мавік 3, ремонт мавік 3т, dji mavic 3 ремонт, вся правда про сервіси київ

Зазвичай це коптери після падіння. І тут два варіанти розвитку подій: або пошкодження корпусних запчастин, або несправність підвісу камери. Заміна корпусу не є проблемою, а от підвіс камери іноді потребує "танцю з бубнами", бо він надзвичайно компактний і діагностувати проблему, а потім усувати її - це досить непроста справа, яка вимагає обережності, зосередженості та досвіду.


— Які можуть бути виклики та особливості ремонту DJI Mini 2 через його компактний розмір та складність конструкції?


Як я вже говорив, DJI Mini 2 у конструкції доволі простий, до кожної плати є доступ, окрім, звісно, підвісу камери. Вся складність ремонту даної моделі полягає у маленькому розмірі дрона. Усі кабелі досить тонкі і маленькі, що вимагає вміння майже віртуозно паяти. Адже для того, щоб припаяти той же промінь "краплинки", вони повинні бути маленькими, щоб не зачепити сусіднього контакту, але у той же час вони повинні бути досить великими, щоб бути впевненим, що у будь-який момент кабель не відійде від потрібного контакту. Складність конструкції підвісу камери полягає в тому, що він майже нерозбірний, всі двигуни впресовані. І всі маніпуляції, що можливо провести - це лише або заміна "глазка", або заміна шлейфу, що відповідає за підвіс. У разі інших пошкоджень необхідно замінювати повністю весь модуль.


— За твоїм досвідом, як часто користувачі DJI Mini 2 намагаються самостійно вирішити проблеми з дроном перед зверненням до сервісного центру?


На моїй пам’яті такого не було жодного разу. Конструкція коптера виглядає дуже крихкою, хоча це не так, тому, можливо, користувачі бояться самостійно щось відремонтувати.


— Чи можеш навести приклади складних випадків ремонту DJI Mini 2 та як їх вдається вирішувати?


ремонт мавік 3, ремонт мавік 3т, dji mavic 3 ремонт

Складні ремонти були лише на початку. Тим більше, що DJI Mini 2 був моїм першим коптером. Складно було навіть правильно його розібрати, не пошкодивши пластик корпусу або той чи інший кабель або шлейф. Після перших 10 ремонтів цієї моделі все стало більш-менш просто. Єдине, що незручно - це маленький підвіс камери, в якому доводиться міняти пошкоджений шлейф. Як вже казав, через розміри потрібно працювати дуже обережно. Зараз ремонт DJI Mini 2 - це насправді задоволення для мене, дає змогу відпочити. Ну і обліт на ньому робити прикольно, бо він доволі жвавий.


— Чи бувають поломки коптерів DJI Mini 2 настільки серйозними, що відновлення до робочого стану є нерентабельним? Можеш навести приклад.


Звісно, можливі пошкодження материнської плати, яку відновити неможливо, але з цією моделлю це трапляється дуже не часто, навіть при ситуації, коли підвіс буквально вирваний сильним ударом. Одним з преференцій DJI Mini 2 є те, що за весь час роботи у Quadro Service мені ще не доводилось стикнутися з екземпляром, який було неможливо відновити. Навіть був коптер, який досить довго пролежав у воді, але після належної очистки плат та роз’ємів від окислів прекрасно себе почував. Ніяких аномалій у роботі коптера під час тестового обльоту після ремонту я не виявив, навіть завалів горизонту не було, які є притаманними більшості коптерів після пошкодження підвісу камери, не кажучи вже про потрапляння вологи та утворення окислів на контактах та роз’ємах.


— Чи є рекомендації щодо догляду та обслуговування DJI Mini 2, щоб зменшити ризик поломок та зберегти його ефективність?


Окрім стандартних рекомендацій щодо догляду за своїм дроном, таких як не злітати з піску або будь-якої брудної поверхні, не літати поруч з металевими конструкціями, що можуть вплинути на зв’язок, не літати в дощ, туман чи сніг, при польоті користуватися лише оригінальними пропелерами та слідкувати за станом заряду акумулятора, я б рекомендував час від часу продувати двигуни на променях. Бо, як я казав неодноразово, через компактність коптеру, всі його елементи дуже дрібні, тому найменша частинка бруду або певна кількість піску в двигуні може вивести його з ладу. Також, літаючи під час сильного вітру, потрібно бути обережним, адже занадто великий опір може призвести до перегрівання двигунів. В цілому, можу сказати, що це цікава та надійна модель з досить вражаючими характеристиками. Тому при належному догляді та відповідальному відношенні до основних правил, DJI Mini 2 служитиме довго та радуватиме вас своєю роботою.


сервіс дронів, ремонт дронів, ремонт квадрокоптеров

111 переглядів0 коментарів
bottom of page